HomeActueelBestuurlijk Platform Visserij

Bestuurlijk Platform Visserij

Publicatiedatum: 21 jun. 2017

 

Bestuurlijk Platform Visserij

In 2015 werd vanuit de gemeenteraad van Urk een oproep gedaan aan SGP wethouder Geert Post om een nieuwe vorm van samenwerking op te zetten tussen de verschillende visserijgemeenschappen in Europa. Geen geringe opgave, maar dit is voortvarend opgepakt.

Na de opdracht vanuit de Urker Gemeenteraad zijn eerst bezoeken afgelegd aan de Belgische visserijgemeenschappen Nieuwpoort, Zeebrugge en Oostende en gesproken met de bestuurders. Deze gaven aan zeker open te staan voor samenwerking en graag samen op te willen trekken in moeilijke visserijdossiers. Daarna werd een bezoek gebracht aan Fredericia in Denemarken. Dat de noodzaak tot samenwerking ook in het buitenland wordt ingezien was daar ook goed te merken; “Dit had al jaren eerder opgepakt moeten worden en wij zijn blij dat dit nu door Urk gedaan wordt!”

Vanuit dit bezoek werd in Denemarken een Bestuurlijk Platform Visserij opgericht, waarin zich, naast de Belgische en Nederlandse, nu ook 14 Deense visserijgemeenschappen verenigd hebben. Na Denemarken werd ook de belangrijke Franse havenplaats Boulogne bezocht en intensief gesproken met de bestuurders. Afgesproken werd dat er een bijeenkomst zou voorbereid worden in Brussel, waar de bestuurlijke vertegenwoordigers van Frankrijk, België, Denemarken en Nederland een gezamenlijke verklaring ‘The Declaration of Urk’ zouden ondertekenen om samen op te trekken in het Brexit-dossier.

Op 25 april 2017 kreeg dit haar beslag op de Nederlandse ambassade in Brussel. Een uniek moment waarbij de vertegenwoordigers van de 4 Europese lidstaten met elkaar afspraken om in de toekomst nauwer met elkaar te gaan samenwerken. Ook werd direct de afspraak gemaakt om in de toekomst jaarlijks bij elkaar te komen. Eind 2017 / begin 2018 zal de volgende keer worden en dan hopelijk op Urk!

De komende weken worden benut om ook de handtekeningen van de bestuurders uit Spanje, Ierland, Duitsland, Zweden en Polen onder de declaration te krijgen en deze wordt na de vakantie aangeboden aan Michel Barnier, de onderhandelaar namens de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk.

Onze activiteiten zijn niet onopgemerkt gebleven bij de Europese Commissie. Zij waarderen dit en stuurden een uitnodiging voor de “Our Ocean Conference”  op 5 en 6 oktober dit jaar op Malta, om daar iets te komen vertellen over duurzaam en innovatief vissen op de Noordzee.

De wethouder neemt deze uitnodiging graag aan om zo onze vloot op een positieve manier onder de aandacht te brengen.

Eerder overleg van het Bestuurlijk Platform Visserij met Europarlementariërs Schreijer en Van Nistelrooij in 2014.