27 januari 2018

SGP Urk steunt Namenmonument Nederland

SGP Urk draagt bij aan de totstandkoming van het Holocaust Namenmonument Nederland. Dit nationale monument komt, meer dan 70 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog, in het hart van het Joods Kwartier in Amsterdam, daar waar het zich heeft afgespeeld.

Vandaag, op International Holocaust Remembrance Day, draagt SGP Urk bij aan de realisatie van het monument door adoptie van de volgende namen:

Israel Kropveld

5-1-1892, 51 jaar

Lea Kropveld

21-3-1924, 19 jaar

Hendrika Kropveld-de la Penha

10-1-1895, 48 jaar

Over het Holocaust Namenmonument Nederland

De namen van de familie Kropveld zullen worden aangebracht op het Holocaust Namenmonument Nederland in Amsterdam om het verleden nooit te vergeten. Het monument omvat vier Hebreeuwse letters die samen het woord:

לְזֵכֶר 

weergeven, dat ‘In herinnering aan’ betekent.

 

Als bezoekers de gedenkplaats binnenkomen treden zij een labyrint van gangen tegemoet met aan beide zijden twee meter hoge bakstenen muren die de boodschap ‘In herinnering aan’ dragen. Op elk van de 102.000 stenen wordt een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd, zodanig dat de namen van de slachtoffers aanraakbaar zijn. De muren met namen dragen vier objecten van spiegelend roestvrijstaal.

Familie Kropveld

Ook op Urk zijn sporen te vinden van de Holocaust. Ter nagedachtenis aan de Joodse familie Kropveld, die vanaf 1940 op Urk woonde, zijn in 2011 zogeheten ‘Stolpersteine’ aangebracht voor de woning in Wijk-7 waar deze familie aan het begin van de oorlog woonde.

Voor het Joodse volk

Het bestuur van SGP Urk probeert op deze wijze een bijdrage te leveren aan het ‘in memoriam’ houden van deze zwarte bladzijden in de Nederlandse en Europese geschiedenis.

Juist als SGP zijn we geroepen in de bres te staan voor het Joodse volk; ‘beminden om der vaderen wil’, onze ‘oudste broeders’. SGP Urk pleegt niet alleen inzet ter herinnering aan het verleden, maar neemt ook actief deel aan het bestrijden van toenemend antisemitisme.

 

Certificaat SGP Urk Holocaus Namen Monument

 

SGP Urk Holocaust Namenmonument Nederland