26 november 2018

Stop Vandalisme!

Schrijfwedstrijd 2018 SGP Jongeren

Uitslag schrijfwedstrijd SGP Jongeren: stop Vandalisme !

Maar liefst 26 inzendingen zijn binnengekomen voor de schrijfwedstrijd van SGP Jongeren Urk. Het was voor de jury een hele klus, om uit al deze inzendingen het beste betoog te kiezen. Het betoog van Alisha Bakker (leerling van klas 3H6 van het Berechja College) is het betoog dat er in alle opzichten uitspringt. Alisha roept op om vandalisme te stoppen.

Het betoog van Alisha Bakker gaat in op het probleem van vandalisme omdat het een actueel onderwerp is waarover onder de bevolking veel frustratie bestaat. Denk hierbij aan het vernielen van bushokjes, beschadigen van auto's, maar zeker ook het vele vuurwerkvandalisme van de laatste tijd. De politiek moet hier veel meer energie in steken, en ook de politie heeft een rol.

Alisha ontving een Culi Urk Bon ter waarde van €50 uit handen van wijkagent Mark Cobussen, Jannie Post (SGP Jongeren) en Co van den Heuvel namens de jury.

Het betoog van Alisha

Vandalisme op Urk.
Het vandalisme moet stoppen.

Ik vind dat het vandalisme moet stoppen omdat ik het irritant vind dat er steeds weer openbare dingen die niet van jezelf zijn kapot worden gemaakt. Als er jongeren een openbaar bushokje vernielen kost de gemeente dat weer veel geld, en als de gemeente weer wat extra moet betalen gaan de belastingen weer omhoog. Niet iedereen kan de hogere belastingen zich veroorloven. Dus daarom moeten ze stoppen met het vernielen van dingen die niet van henzelf zijn. Als het genoeg vriest, wordt ook ieder jaar de ijsbaan opgespoten. Voor de kinderen die bijv. lekker op hun vrije woensdagmiddag willen schaatsen, Maar als het dan zover is en mensen tot de ontdekking komen dat de ijsbaan weer is vernield geeft dat ontzettend veel teleurstelling en is al dat (vrijwilligers)werk voor niets geweest. Nog een voorbeeld wat me heel erg trof was het voorval van afgelopen zomer bij de VakantieBijbelSchool.

De VakantieBijbelSchool is een christelijke stichting die elk jaar de laatste week van de zomervakantie vrijwillig kinderen iets willen bijbrengen over het geloof op een leuke manier. Hoe zouden jullie het vinden als je op school iets hebt gemaakt waar je erg trots op bent, en dan kom je thuis en gooit je moeder het weg zonder er naar te kijken. Dat is precies hetzelfde wat jullie gedaan hebben bij de vakantie bijbel school. De tenten waar 12+ de hele week zit om aan hetzelfde project te werken hebben jullie allemaal omgegooid en vernield. Waarom zou je zoiets moois zomaar kapot maken? Het lost niks op! Daarom vind ik dat het vandalisme moet stoppen! Het is irritant en je lost er helemaal niks mee op.

We kunnen allemaal wat doen om het vandalisme te verminderen zoals i.p.v. een week tegen pesten een week tegen vandalisme zo worden jongere kinderen ook geconfronteerd met de gevolgen van vandalisme.

Alisha Bakker
Klas 3H6
Berechja College

Tijd voor actie

Alle politieke partijen hebben het onderwerp in hun programma’s verwerkt onder het kopje veiligheid, maar maatregelen zijn nog te weinig zichtbaar. De kosten van vandalisme dienen bijvoorbeeld vaker op de daders verhaald te worden. De vraag is: wordt hier echt werk van gemaakt en worden daders wel echt actief opgespoord, bestraft en de kosten op hen verhaald?

Andere onderwerpen

De inzendingen waren heel divers. Andere onderwerpen waarover de Urker jongeren schreven zijn:

 • Verkeersveiligheid:
  • Klaar-overs bij de scholen
  • Handhaving
  • Scooterongevallen
 • Verbied roken en (energy)drinken op school
 • Gevaren van (online) games
 • Uitbreiding skatebaan Wilhelminapark (pumptrack)
 • Urker taol
 • Openbare toiletten in het winkelcentrum
 • Blauwe zone en meer parkeerplaatsen Oude Dorp
 • Hotel op Urk
 • Stop windmolenparken
 • McDonalds op Urk
 • Uitgaan op Urk

Tweede prijs

De tweede prijs gaat, wat de jury betreft, naar de columnist Willem. Hij gaf blijk van een kritische blik op de gedane beloften van politieke partijen en hoe dit zichtbaar wordt voor de bevolking. Met andere woorden: worden verkiezingsbeloften ook nagekomen

Verschillende partijen werken al aan een eerste aanzet, maar de SGP heeft inmiddels de daad bij het woord gevoegd en roept burgers op om zich via de website te abonneren voor de nieuwsbrief.

De SGP-jongeren feliciteren de winnaars en hopen dat er zich in de toekomst meer burgers roeren.

Recente voorbeelden van vandalisme

Onderstaand zijn recente voorbeelden van vandalisme weergegeven:

{iframe=https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ferna.hanse%2Fposts%2F1422278777902522&width=500&width=500&height=700}