12 mei 2020

Vernielingen begraafplaats Holkenkamp

Vernielingen begraafplaats Holkenkamp

Via de media en bezoekers vernamen wij als SGP het ontstellende bericht dat op de begraafplaats aan de Holkenkamp afgelopen woensdag zeker negen graven vernield zijn. Zie ook de berichtgeving van Het Urkerland en Omroep Flevoland hierover.

In verband hiermee heeft SGP Urk de volgende schriftelijke vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders gesteld:

Geacht college van Burgemeester en Wethouders, 

  1. Is het college het met ons eens dat deze vorm van vandalisme, wat nota bene op klaarlichte dag plaatsvindt en wat de nabestaanden en de gehele bevolking diep getroffen heeft, een ernstige vorm van grafschennis is?
  2. Had deze ernstige vorm van grafschennis kunnen worden voorkomen en was/is er voldoende toezicht op de begraafplaatsen?
  3. Is de gemeente bereid om de informatie m.b.t. deze ernstige vernieling en onderzoek hiernaar zo snel en accuraat mogelijk te delen met de Urker bevolking? Deze zaak heeft immers grote onrust veroorzaakt en verdient daarom ook de hoogst mogelijke inzet van de gemeente en politie. 
  4. Zijn er inmiddels bruikbare camerabeelden in bezit van de politie zodat we weten wie hier verantwoordelijk voor zijn? 
  5. Heeft de gemeente zelf de nabestaanden hiervan op de hoogte gebracht of moesten zij dit uit de media vernemen? 
  6. Hoe gaat de gemeente om met de kosten van het herstellen van de graven? Neemt de gemeente die op zich totdat ze verhaalt kunnen worden op de dader(s)?
  7. Wat gaat de gemeente er aan doen om deze vorm van vandalisme in de toekomst te voorkomen? 

De SGP fractie ziet uit naar een spoedige beantwoording van deze vragen.

We roepen inwoners van Urk die meer informatie of tips hebben zich te melden bij de politie. Dit kan ook anoniem via 0800-7000.